Γάζα: 4.385 νεκροί Παλαιστίνιοι – 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν από τη Ράφα

Oι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αίγυπτος συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη νότια Γάζα, ώστε να συμπέσει με το άνοιγμα της διέλευσης της Ράφα στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, όπως αναφέρει το Reuters.

Σήμερα Σάββατο το πέρασμα της Ράφα άνοιξε στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως είχε προαναγγείλει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ,  και πέρασαν περίπου 20 φορτηγά φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.

Tα θύματα από την παλαιστινιακή πλευρά έχουν ανέλθει σε 4.385 ενώ πάνω από 13.000 είναι οι τραυματίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να επιστρέψει στο Ισραήλ τη Δευτέρα, μετά από συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι την Κυριακή.

Η μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Γάζας, Khan Younis, είναι πλέον ένα προσωρινό σπίτι για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας τις τελευταίες ημέρες. Η πόλη έχει κατακλυστεί από πρόσφυγες και τα λίγα αποθέματα σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα εξαντλούνται γρήγορα.

Οι ΗΠΑ έχουν ορίσει τον πρώην πρεσβευτή Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ως ειδικό απεσταλμένο για ανθρωπιστικά θέματα της Μέσης Ανατολής. Αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες και κορυφαίοι διπλωμάτες συμμετείχαν επίσης σε συνομιλίες το Σαββατοκύριακο σε προσπάθειες να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης

Ο ΟΗΕ τονίζει ότι η Μέση Ανατολή “είναι στα πρόθυρα της αβύσσου” και ζήτησε από το Ισραήλ να αφήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

«Η Γάζα τελειώνει από ζωή»

Η μεγαλύτερη υπηρεσία του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δήλωσε ο επικεφαλής της επίτροπος.

Το προσωπικό της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών, ή UNRWA, που εδρεύει στη Γάζα, έχει μεταφερθεί στη Ράφα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και εργάζεται στο ίδιο κτίριο με «χιλιάδες απελπισμένους εκτοπισμένους», δήλωσε ο Philippe Lazzarini, Επίτροπος Γενικός της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

«Η Γάζα στραγγαλίζεται και φαίνεται ότι ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει χάσει την ανθρωπιά του», είπε σε μια σκληρή ομιλία από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την Κυριακή.

“Αν κοιτάξουμε το θέμα του νερού – όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι ζωή – Η Γάζα τελειώνει από νερό και η Γάζα τελειώνει από ζωή. Σύντομα, πιστεύω, με αυτό δεν θα υπάρχει ούτε τροφή ούτε φάρμακο”, δήλωσε ο Lazzarini είπε, αποκαλώντας την πολιορκία στη Γάζα ως “τίποτα άλλο από συλλογική τιμωρία”.

“Πριν να είναι πολύ αργά, η πολιορκία πρέπει να αρθεί και οι υπηρεσίες βοήθειας πρέπει να μπορούν να φέρουν με ασφάλεια βασικές προμήθειες όπως καύσιμα, νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Και το χρειαζόμαστε τώρα”, πρόσθεσε.

Τα καύσιμα στο νοσοκομείο της Γάζας επαρκούν για μόλις 24 ώρες προειδοποιεί ο ΟΗΕ, και εάν δεν υπάρξει ροή βοήθειας τότε εκατοντάδες ασθενείς και τραυματίες είναι καταδικασμένοι σε θάνατο από το Ισραήλ.

  Στους 4.385 οι νεκροί – Πάνω από 13.000 οι τραυματίες στην παλαιστινιακή πλευρά

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 4.385 με τους τραυματίες να φτάνουν στους 13.651 από την έναρξη της νέας πολεμικής διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στον αριθμό των νεκρών συμπεριλαμβάνονται 1.756 παιδιά και 976 γυναίκες, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

Μελόνι: Να αποφευχθεί μια κλιμάκωση του πολέμου

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά και να δρομολογήσει έναν οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.

Η Μελόνι σχολίασε τη σημερινή κατάσταση στη διάρκεια της ομιλίας της, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου για τη Μέση Ανατολή.

Η διάσκεψη αυτή, πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μία χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), με συνέπεια την απώλεια 1.400 ανθρώπων.

Η Γαλλία καλεί σε ανθρωπιστική ανακωχή

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας καλεί για την επίτευξη μιας ανθρωπιστικής ανακωχής, ώστε να επιτραπεί η διανομή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, μετά το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης στη Ράφα από την Αίγυπτο, όπως ανέφερε σήμερα το ίδιο υπουργείο, σε μία ανάρτησή του στο X.

“Η Γαλλία επιδοκιμάζει αυτό το πρώτο βήμα”, ανέφερε η ίδια ανάρτηση.

Βασιλιάς Αμπντάλα: Ο εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.

Η αναφερόμενη διάσκεψη πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει μία χερσαία εισβολή στη Γάζα, μετά από την επίθεση της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους.

Περισσότεροι από 4.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την αντεπίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται.

Προμήθειες σε υγειονομικό υλικό του ΠΟΥ περνούν στη Γάζα

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι οι προμήθειες του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για τραυματίες και χρόνιες παθήσεις και βασικά βασικά φάρμακα, θα περάσουν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί